ΚΑΣΤΑΝΟ


ΚΑΣΤΑΝΟ

·        Η καστανιά ανήκει στην οικογένεια Fagaceae, το γένος Castanea, με κύρια είδη την ευρωπαϊκή καστανιά (Castanea sativa), την αμερικάνικη καστανιά (Castanea dentata), την ιαπωνική καστανιά (Castanea crenata) και την κινέζικη καστανιά (Castanea mollissima).
·        Η καστανιά είναι ένα μεγάλο δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 35 μέτρα. Υπάρχουν ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού, ενώ κατά τον Μεσαίωνα ήταν η τροφή των φτωχών χάρη στην υψηλή διατροφική αξία του ξηρού καρπού του.
·        Οι καστανιές είναι αυτοφυείς ή καλλιεργούνται σε περιβόλια για την εξαιρετικής ποιότητας καρύδια τους, που είναι τυπική φθινοπωρινή και χειμερινή λιχουδιά, αλλά και για τη στιβαρή ξυλεία τους ή ως καλλωπιστικά δέντρα σε πάρκα.
·        Η καστανιά ευδοκιμεί σε ελαφρώς ψυχρό κλίμα με μέση θερμοκρασία 8 – 15⁰C, ενώ αν και κατά την περίοδο του λήθαργου αντέχει σε θερμοκρασίες έως και -17⁰C, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στους ανοιξιάτικους παγετούς καθώς αυτή είναι η περίοδος ανάπτυξης των ανθέων. Για το λόγο αυτό οι καστανιές αναπτύσσονται καλύτερα σε επικλινείς τοποθεσίες όπου οι παγετοί δεν εμφανίζονται πολύ εύκολα λόγω της κίνησης των ψυχρών ρευμάτων.
·        Τα κατάλληλα εδάφη για την ανάπτυξη της καστανιάς είναι βαθιά, αμμώδη ή αμμοπηλώδη, καλά στραγγιζόμενα, διαφορετικά οι βαθιές ρίζες της θα κινδυνεύουν από ασφυξία. Το pH του εδάφους θα πρέπει ιδανικά να είναι μεταξύ 5,5 και 6,5, ενώ χαρακτηριστικό των καστανιών είναι ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε ασβέστιο (pH > 6,5), γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο να καλλιεργούν κάστανα σε αυτόν τον τύπο εδάφους.
·        Ο σπόρος, το βρώσιμο μέρος του κάστανου, αναπτύσσεται σε ένα αγκαθωτό κάλυμμα που τον προστατεύει όσο είναι ανώριμο και ανοίγει διάπλατα όταν ο σπόρος είναι ώριμος και έτοιμος για συγκομιδή. Αυτό το αγκαθωτό κάλυμμα, που ονομάζεται γρέζια, περιβάλλει έναν έως τρεις ξηρούς καρπούς, ανάλογα με την ποικιλία. Τα κάστανα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (άμυλο, σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες), μέταλλα και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, C, και είναι μια τροφή με αρκετά υψηλή θερμιδική αξία χωρίς χοληστερίνη. Τα φρέσκα κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς περιέχουν λίπη σε πολύ χαμηλό επίπεδο (μόνο 2-5%).
·        Παγκοσμίως, η ετήσια παραγωγή κάστανων φτάνει τους 2,5 εκατομμύρια τόνους, με την Κίνα (1η – 1,8 εκατομμύρια τόνοι) να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 75% αυτής. Ακολουθούν Ισπανία και Βολιβία με σημαντική διαφορά, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η θέση στην παγκόσμια παραγωγή.

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ

·        Η καστανιά είναι μια καλλιέργεια απαιτητική σε νερό, που απαιτεί ετήσια βροχόπτωση τουλάχιστον 700 mm. Τα νεαρά δέντρα χρειάζονται συχνό πότισμα για να αναπτύξουν ένα γερό ριζικό σύστημα. Αλλά και κατά το στάδιο της καρποφορίας και της ανάπτυξης (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) η άρδευση είναι απαραίτητη για να μπορέσουν τα κάστανα να μεγαλώσουν σε μέγεθος και σάρκα. Επιπλέον, η χρήση συστήματος στάγδην άρδευσης μειώνει την έκπλυση των θρεπτικών ουσιών από το έδαφος και επιτυγχάνει στοχευμένη άρδευση προς το ριζικό σύστημα των δέντρων.

Η Agrokip διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος στάγδην άρδευσης για καστανιές:

  1. Σωλήνες άρδευσης AGROPAL HDPE 80 και LDPE
  2. Σταγονόμετρα αντιστάθμισης πίεσης , σταλαγματιές ( Paladrip – Palaplast , Paladrip-XL – Palaplast , Paladrip-Slim – Palaplast )
  3. Εξαρτήματα σταλάκτης
  4. Drippers ( Self Compensating Drippers – Adjustable Drippers – On Line Drippers )
  5. Φίλτρα

ΠΗΓΗ: PALAPLAST BLOGS

https://palaplast.com/2023/01/25/chestnut/

Το προϊόν προστέθηκε στην λίστα

Καλώς ήλθατε! Χρησιμοποιούμε cookies για να εξασφαλίσουμε την εμπειρία της περιήγησης σας και να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας.
Συνεχίζοντας, αποδέχεστε ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου της σελίδας.